Elektronisk personalliggare – vilken lösning rekommenderas?

-
Sedan januari 2016 är det krav på elektronisk personalliggare på svenska byggarbetsplatser. Du kan välja att använda en elektronisk personalliggare som mobil app, ID06-kort eller en fysisk kortläsare på plats.

Inför personalliggare

Som byggherre ska du börja med att anmäla byggarbetsplatsen till Skatteverket och se till att medarbetarna har tillgång till en elektronisk personalliggare. Kravet på elektronisk personalliggare gäller även vid mindre ombyggnationer i bostadsrättsföreningar och butiker.

Skatteverket gör oannonserade kontroller

Precis som Skatteverket gör kontroller av körjournaler gör de också oannonserade besök för att kontrollera företagets personalliggare. Därför är det smart att välja en elektronisk personalliggare som rekommenderas av andra inom branschen, fungerar långsiktigt och går att lita på.

Olika lösningar för personalliggare

Fysiska kortläsare är fortfarande vanligt hos stora byggentreprenader. Hos mindre entreprenader finns det ett stort behov för att minska kostnader och den akuta lösningen blir ofta att använda Excel-ark. Men om lönsamhet är målet är tidskrävande Excel-lösningar inte att rekommendera. Förr eller senare glöms de bort, vilket resulterar i ungefärliga siffror när de väl ska fyllas i. Ungefärliga siffror går inte hem hos Skatteverket och då var den där ”kostnadseffektiva” Excel-lösningen trots allt en dålig investering.

Lönsamma företag väljer mobil personalliggare

Det modernaste alternativet är att använda elektronisk personalliggare som app i mobilen. Lösningen är skattesäker och 100 % digital. Flera bygg-vd:ar intygar ökad lönsamhet och effektivare arbetsdagar.

Du hittar den rekommenderade elektroniska personalliggaren i appen ABAX Worker. Appen är en del av ett projekthanteringsverktyg som samlar hela byggprocessen.

För att hänga med i branschen och få check på Skatteverkets kontroller, nöjda medarbetare och ännu nöjdare kunder är det hög tid att hoppa på det moderna och lönsamma tåget!

Är ditt företag redo för att möta morgondagens utmaningar?